Gândirea logico-matematică se dezvoltă în primii ani de viață. Dacă este prezentată într-o manieră naturală și atrăgătoare copiilor, aceștia vor deprinde abilități și concepte matematice de bază care îi vor ajuta întreaga viață. Echipa Educarium a făcut o selecție de 10 cărți în limba engleză care dezvoltă gândirea logico-matematică a preșcolarilor. Ele pot fi o bază excelentă pentru discuții și activități cu preșcolarii. Cărtile sunt în limba engleză și o mare parte pot fi vizionate pe pagina de Facebook Educarium, unde fondatoarea grădiniței Educarium, Ruxandra Manea, citește o carte copiilor în fiecare zi de la ora 18.
The Very Hungry Caterpillar - Eric Carle
O mică omidă iese din ou, foarte înfometată, şi porneşte la drum să caute de mâncare. Luni găseşte un măr, marţi mănâncă două pere, miercuri trei prune şi aşa mai departe, până sâmbătă, când deja o doare burtica, deoarece a mâncat prea mult. Călătoria sa este o ocazie pentru copii de a învăța fructele, numerele, culorile și despre metamorfoza omidei în fluture, toate aceste informații fiind integrate atât de natural în poveste, încât cei mici vor învață fără să simtă că o fac. Cartea este încântătoare pentru cei mici prin imagini viu colorate și formatul special. În plus, fiind în ediție bilingvă, română-engleză, cartea îi ajută pe părinți să îi învețe pe copii primele cuvinte într-o limbă străină.
Anno's Counting Book - Mitsumasa Anno
În această carte fără text, ilustrațiile frumoase arată cum se schimbă peisajul pe măsură ce trec anotimpurile. Fiecare pagină prezintă, de asemenea, activitățile oamenilor și a animalelor care trăiesc acolo. Cartea progresează din ianuarie până în decembrie sau de la 1 la 12, veți vedea numerele reprezentate pe fiecare pagină ca seturi de copaci, oameni sau alte obiecte. Este un prilej de a exersa numărătoarea, ilustrațiile sugerand peisaje din natura în care se afla un anumit număr de obiecte, dar și de a observa schimbările pe care le aduce fiecare anotimp.
Anno's Magic Seeds - Mitsumasa Anno
Jack întâlnește un vrăjitor care îi oferă două semințe magice. O singură sămânța i-ar ține de foame chiar un an întreg lui Jack. Când Jack se hotărăște să planteze cealaltă sămânța, crește o plantă cu două semințe -astfel Jack învață că dacă plantează două semințe va produce patru.
Cu ajutorul ilustrațiilor simple, copiii pot numără plantele și pot observă câte semințe produce Jack pe tot parcursul anului, și cum din două semințe el face patru, din trei face șase și așa mai departe. Povestea captivantă invită copilul să perceapă și să înțeleagă tipare și dezvoltă abilități matematice, încă de la o vârstă timpurie.
Just a Little Bit - Ann Tompert
Elefantul și soricelul vor sa încerce balansoarul din parc. Aceștia își doresc să echilibreze balansoarul, astfel ca alături vin prietenii lor: o girafă, o zebră, un leu, un urs, un crocodil, o mangusta, o maimuță și un struț. Unul câte unul se urcă pe partea opusă a balansoarului, în încercarea de a-l ridica pe elefant. Textul este jucăuș, ilustrațiile înfățișează un grup de animalute expresive, iar copiilor le este introdus conceptul de greu-ușor într-o formă ludică. Povestea îi stimulează pe copii să facă comparații între greutatea elefantului și a celorlalte animale.
Puteți vedea lectura video aici.
Who Eats First? -Ae-hae Yoon
Această carte prezintă animalele dintr-o pădure tropicală care încearca să decidă cine să guste mai întâi dintr-o piersică. Fiecare animăluț aduce argumente care ating diferite aspecte ale măsurării. Este o carte veselă, îndrăgită de copiii ce cultivă concepte fundamentale de matematică precum: comparație, ordonare mic- mare, lungime, lățime, etc. Este o poveste captivantă, cu un limbaj accesibil copiilor și cu ilustrații frumoase. De asemenea, la final conține un joculeț pentru practicarea acestor concepte și întreaga carte poate fi folosită că o bază pentru o serie de jocuri și activități pentru preșcolari.
Puteți vedea lectura video aici.
Mouse Shapes - Ellen Stoll Walsh
Este povestea unor soricei care fug de pisică și se ascund după niște forme colorate: tringhiuri, pătrate, cercuri, dreptunghiuri. De acolo ei își dau seama că pot construi diverse obiecte cu formele și chiar niște șoricei mai mari care pot îndepărta pisica. Prin ilustrații simple, dar atrăgătoare, copiii pot vedea cum obiectele din jurul lor au anumite forme sau sunt construite din anumite forme. Cartea poate fi un material de la care să discutați cu copiii despre forme, dar și să faceți diferite activități construind cu forme diverse obiecte.
Rooster’s off to see the world - Eric Carle
Eric Carle ne propune in stilul caracteristic o povestioară care introduce in mod subtil copiiilor atat numararea cat si adunarea si scaderea. Povestea este construita in jurul unui cocos care este curios sa descopere lumea si pleaca singur intr-o aventura. Insa pe parcurs i se alatura 2 pisici, 3 broscute, 4 broaste testoase, 5 pesti. Ei tot sunt entuziasmati de ideea unei călătorii, însă pe drum realizează că le lipsește confortul de acasă. Astfel încât pe rând se retrag din aventură.
Two of everything - Lily Toy Hong
Este o poveste din folclorul chinezesc care îi învață pe copii într-un mod simplu noțiunea de dublu. Povestea este despre un cuplu de batranei saraci care intr-o zi descopera in gradina lor o oala magica : orice puneau in oala, se dubla instant. Cei doi batranei reusesc sa dubleze o serie de obiecte din casa lor, si chiar pe ei, dupa ce unul din ei cade din greseala in oala si celalalt il urmeaza. O poveste atragatoare pentru copii care poate fi usor folosita ca baza pentru introducerea notiunii de dublu, atat prin discutii cat si jocuri. In functie de interesele copilului si de nivelul de dezvoltare, poate fi potrivita pentru copii de la 3-4 ani in sus.
Puteți vedea lectura video aici.
Who is the biggest? - Delphine Chedru
Delphine Chedru ne propune o cărticică bazată pe ilustratii, cu putin text, care introduce copiii în conceptul de matematică mic-mare. Practic, fiecare pagină este însoțită de întrebarea “ Who is the biggest (Cine este cel mai mare)? “ și un context cu ilustrații atrăgătoare în care unul dintre personaje sau dintre elemente dau răspunsul “Eu sunt cel mai mare”. Copiii învață astfel aceste concepte de mic- mare și își antrenează gândirea logico-matematică într-un mod natural și atrăgător pentru ei. Este o carte potrivită atât pentru copiii mici (2-3 ani) cât si mai mari (4-5 ani).
Puteți vedea lectura video aici.
How do dinosaurs count to ten? - Jane Yolen
Este o carte perfectă pentru copiii cărora le plac dinozaurii, dar nu numai, având ilustrații haioase și foarte bine realizate, textul fiind scurt, în versuri. Dinozaurii veseli numără lucrurile din jurul lor: jucării, baloane, mingii, cuburi, ceea ce îi poate îndemna pe copii să înceapă să numere obiectele din jurul lor, fiind un început pentru formarea gândirii logico - matematice. Este disponibilă doar în limba engleză, însă este ușor de tradus, fiind scrisă într-un limbaj accesibil.
Comments