Perioada izolării este copleșitoare pentru mulți părinți: pe lângă încărcătura emoțională a crizei în care ne aflăm, se adaugă un cumul de sarcini atât casnice, cât și profesionale și de îngrijire a copilului. Astfel că, în vârtejul zilnic, cel mai greu ne este să ne conectăm cu noi înșine și mai ales cu copiii, care zilele astea par să aibă cu atât mai multă nevoie de noi și să pară mai dornici de atenția și interacțiunea noastră ca niciodată. Și pentru că tendința adulților este să intre pe pilon automat și să navigheze printre sarcinile zilnice copleșitoare, vă propunem în weekend un moment de respiro și câteva acțiuni simple de conectare autentică cu copiii. Conectarea nu doar aduce o stare de bine familiei, însă îi ajută pe adulți să încarce bateriile copiiilor și să obțină colaborarea lor în timpul săptămânii când au nevoie să lucreze.
1. Conectarea începe cu deconectarea de email, știri, de treburile casnice și pe cât posibil de griji, teama, anxietate. Pentru cele din urmă regula de aur este filtrarea: este ceva ce eu pot controla aici și acum? Daca răspunsul este da, acțiunea este soluția. Daca răspunsul este nu, mai bine nu alimentați acele gânduri pentru că nu ajuta oricum, decât vă deconectează de ceea ce puteți influența în mod direct: atmosfera din casă, treburile casnice și timpul petrecut cu copilul. Pentru cei care încă simt nevoia de mai multă structură în viața lor, puteți începe cu stabilirea unor rutine și împărțirea sarcinilor în familie. Aici puteți accesa un model de rutina la preșcolari, dezvoltat de echipa Educarium. 2. Conectarea începe și cu o îmbrățișare mare și puternică. Cu copiii sau chiar cu întreagă familie. Dimineața, înainte de pornirea zilei. Că să unească, să energizeze și să aducă voie bună. Pentru cei mai activi, energici îndrăznim să recomandăm chiar dansul. O melodie care vă bine dispune, pentru copii sau nu. Alegeți ceva vesel, ceva de care vă leagă amintiri plăcute.Starea de bine a părinților și energia buna va fi preluată imediat și de copil și atmosfera din casă se va schimba complet. 3. Gătiți ceva delicios la micul dejun. Gătitul și mâncatul împreună sunt un liant extrem de important într-o familie. Alegeți o zi din weekend când gătiți mereu același lucru dimineața. Rutinele întăresc legăturile în familie, creează amintiri plăcute și asocieri puternice tocmai pentru că se repeta și rămân întipărite în mintea noastră. Cu toții avem “gustul copilăriei” în minte și în suflet. Creearea lui pentru copiii vă contribui atât la conectarea cu ei cât și la dezvoltarea emoționalului lor. Sunt o mulțime de rețete simple, sănătoase și delicioase pentru copii. Noi v-o recomandam pe cea mai simpla, sănătoasă, gustoasă și rapidă dintre ele, favorita copiiilor de la grădiniță Educarium - biscuiți de pădure. Rețeta este la finalul articolului. 4. La masă sau imediat după, puteți să vă strangeți și să împărtășiți cel mai frumos și chiar și cel mai greu moment al săptămânii. Vorbim despre emoțiile noastre în perioada asta tocmai pentru că sunt copleșitoare. Transparența, deschiderea și comunicarea vă va ajuta să navigați prin dificultate și pe copii să învețe să își exprime emoțiile, sentimentele. Și să privessca părinții onest, că pe niste oameni, nu că pe niste supereroi, astfel preiau și ei acest model pentru viața lor de adult și de părinte mai târziu. Cartea “Pe tine ce te face fericit” scrisa de Alec Blenche poate fi o bază buna de la care să inițiați astfel de discuții. De asemenea joculețe simple precum “pe mine mă face fericit să...” sau ghicitori prin care legați descrierea unor persoane din familie sau acțiunile lor. De exemplu: “ cui îi place să facă sport zilnic înainte de micul dejun? Lui tati”, sau "cine este blănoasă, doarme mult și toarce când este fericita? Pisica familiei."
Încă o data, totul este despre conectare, despre puterea de a vă comunica emoțiile în perioada asta, despre a vă cunoaște mai bine în perioada izolării, nu despre jocuri sau activități sofisticate și obiective cognitive. 5. Joaca este în mod evident cea mai plăcuta și naturală activitate pentru preșcolari și ajuta enorm conectarea. Ea este cu atât mai benefică cu cât părintele este realmente implicat, o face cu entuziasm și participa activ, nu în timp ce își verifica social media în mod constant. Pentru asta 2 aspecte sunt importante: 1) să stabiliți clar obiectivul pentru care voi ca adulți vă jucați: pentru conectare și pentru joaca în sine. Uităm de obiective cognitive, de ce știe copilul vecinei să facă sau de fișele trimise la grădiniță. Ne jucăm că să ne simțim bine, că să ne conectăm. 2) să vă facă placere jocul sau activitatea respectivă. Iar pentru asta puteți chiar voi iniția un joc sau o activitate care vă place. Copiii sunt atrași de anumite jocuri și activități dacă adultul care le inițiază este entuziasmat și se joacă cu poftă. Deseori contează mai puțin despre ce joc este vorba, ci despre cine îl joacă și mai ales cum.
6. Faceți mișcare în casă, cu copiii. Dacă este o activitate pe care noi o recomandăm din plin în aceasta perioadă, ea este cu siguranță mișcarea, activitățile psihomotrice. Atât părinții cât și copiii au nevoie de mișcare zilele acestea de izolare, ea este deopotrivă sănătoasă și binedispune. Trasee în casă prin care alergați, vă urcați pe diferite obiecte de mobilier, vă rotiți, săriți, vă pot ajuta să eliminați surplus de energie și să vă conectați cu copiii. Să faceți ceva distractiv și util pentru ambele parti. Puteți propune trase, vă puteți folosi de un obiect drag copilului (animal, păpușă, jucărie, etc) care inițiază traseul sau îi puteți încurajă chiar pe copii să preia controlul și doar să îi imitați. Dansul liber, joculețele de imitare (ex: SImon says, freeze dance), cântecele de coordonare (Pat a cake, jack în the box, etc) pot fi o metoda plăcuta și relaxantă de mișcare. 7. Dormitul împreună după-amiaza (dacă copilul are încă are somnul de prânz). Somnul copiilor este cel mai așteptat interval dintr-o zi. Aduce liniște și un strop de respiro pentru părinți. Cea mai mare tentație pentru mulți părinți este să folosească acel interval ca să termine anumite treburi casnice, să lucreze sau în cel mai bun caz să citească. Somnul la prânz în weekend alături de copii poate fi însă metoda minunată de relaxare și conectare cu copilul. Multe amintiri de când erau foarte mici vin în minte și creează o stare de bine și chiar de nostalgie a părinților. În plus, atât părinții cât și copiii se trezesc odihniți, ceea ce face restul zilei să curgă mai lin pentru toți.
În perioada izolării, prioritate o are starea emoțională a copiilor și a adulților din jurul lor. Nu este un moment în care părinții să își dorească să exceleze în treburile casnice, să preia rolul educatorului prin activități complexe cu copiii sau să obțină o promovare la serviciu. Este momentul rutinelor, a structurii, a stabilității emoționale și a conectării. Conectarea cu copiii se face prin idei și acțiuni simple, prin multă comunicare, empatie și accent pe emoțiile pe care le resimțim în perioada aceasta. Și pentru că desi pare simplu, este provocator, propunem că weekendul să fie un moment în care accentuam și cultivăm aceasta conectare intre părinți și copii. Și asta vă va ajuta în mod cert în timpul săptămânii să cooperați mai bine cu copiii și să navigați printre multiplele sarcini și roluri.
Rețeta biscuiți de pădure:
Ingrediente: 1 măr, 1 banana, 2 linguri de făină de cocos (sau de migdale, ovaz, integrala sau o combinație din ele), 1 lingură de praf de roscove, 1 linguriță de unt de cocos.
Încurajați copilul să pregătească ingredientele, să spele fructele și să măsoare cu lingura /
lingurița celelalte ingrediente. După ce banana este pasată și mărul este dat pe răzătoare, adăugați untul de cocos, praful de roşcove și apoi treptat făina. Aluatul îl puteți modela
cu mâinile sau cu forme. Pregătiți tava cu hartie de copt și așezați aluatul modelat, lăsați în
cuptor 15 minute, la 180°C. Poftă bună!
Comments