Astăzi este Ziua Internațională a Cărților pentru Copii, astfel încât echipa grădiniței Educarium a selectat cărțile care i-au încântat cel mai mult pe copiii, poveștile pe care ni le-au cerut să le citim iar și iar, din care au învățat despre prietenie, despre emoții, despre empatie, despre relațiile interumane și câte și mai câte. Sunt cărți si povești care ne ajută pe noi educatori și părinți deopotrivă să pornim discuții, activități și jocuri care le cultivă copiiilor vocabularul, imaginația, creativitatea, dar și limbajul emoțiilor, autonomia, rutinele sau implicarea în treburile casnice. Cărțile sunt potrivite și pentru preșcolari mai mari dar considerăm că pot fi foarte folositoare și copiiilor mai mici cu adaptări și explicații din partea părinților. Limbajul cărților este pozitiv, prietenos, accesibil copiiilor, iar ilustrațiile sunt bine realizate și îndragite de copii.
Lou și lupușorii se hotărăsc să construiască o plută cu care să coboare pe râu. Toţi sunt bucuroși și dornici să dea o mână de ajutor. Povestea transmite copiilor pozitivism, curiozitate și că situațiile dificile se termină cu bine atunci când îi ai pe cei dragi aproape.
Este o carte scrisă într-un limbaj ușor de înțeles de copii deși numele lupișorilor, majoritatea având componenta Lou, poate induce în eroare copilașii mai mici. Ilustrațiile sunt dinamice și foarte bine realizate.
Vârstă recomandată: 3-5 ani
Maria este o fetiță curioasă care își dorește să știe ce le face fericite pe animăluțele, insectele și florile din jurul ei.
O poveste despre empatie și grija pentru ceilalți care poate reprezenta un punct de plecare pentru discuții legate de emoții, despre ce ne face pe noi fericiți, ce îi face pe ceilalți fericiți sau dimpotrivă nefericiți.
Se pot iniția jocuri, activități și discuții (ex: Hai să vedem cum se simte ursulețul astăzi?) care să îi familiereze pe copiii
Este o carte pe care copiii o îndrăgesc, ilustrațiile fiind sugestive iar textul scris într-un limbaj simplu.
Vârsta recomandată: 3-6 ani
Copiii pădurii este povestea spiridușilor care trăiesc nevăzuți în mijlocul pădurii. Ei se joacă și aleargă toată ziua, merg la școala doamnei Bufniță, toamna adună provizii iar când vine iarna se ascund în căsuțele lor călduroase.
Este o poveste care îi învață pe copiii obiceiuri specifice fiecărui anotimp, inspiră la aventură și curiozitate. Deși este o carte stufoasă, cu mult text, copiii o adoră și o preferă în special înainte de somn. Limbajul este accesibil chiar și celor mai mici iar ilustrațiile sugestive.
Vârsta recomandată: 3-6 ani
Bursucul nu mai are apă la robinet și nici vecinii lui nu au. Descoperă că râul a secat așa că pleacă într-o drumeție aventuroasă pentru a vedea ce s-a întâmplat. Castorul își construise un baraj și lăsase pe toată lumea fără apă, însă împreună cu Bursucul găsesc o rezolvare a problemei.
O poveste cu un mesaj puternic despre comunitate, prietenie și întrajutorare.
Este o carte scrisă în versuri, cu text scurt într-un limbaj prietenos și foarte ușor de memorat, cu ilustrații dinamice, pline de detalii și personaje expresive.
Vârsta recomandată: 2-6 ani
O fetiță vede un ponei în timp ce se plimbă cu bunicul ei. I se pare că poneiul este trist așa că încearcă să îl înveselească. O poveste despre magia prieteniei dar și despre relația ce se creează între copii și animale.
Textul este scurt, scris într-un limbaj accesibil pentru copii, însă pe alocuri este nevoie ca adultul să ofere mai mult context copilului pentru a înțelege mai bine mesajul cărții. Ilustrațiile sunt simple și plăcute.
Vârsta recomandată: 3-6 ani
Cârtițel își dorește foarte mult o pereche de pantalonași cu buzunare foarte mari în care să îi încapă toate obiectele pe care le găsește în pământ. Descoperă că trebuie să îi facă chiar el și pornește într-o aventură în care i se alătură și alte animăluțe, ajutându-l să treacă prin tot procesul, de la culesul inului, țesutul pânzei, vopsit și cusut.
Cârtițel și pantalonașii este o poveste care îi învață pe cei mici că pot găsi ajutorul de care au nevoie la cei din jur dar și că pentru a obține o pereche de pantaloni ce pare un lucru destul de banal este nevoie de un proces complex și multă muncă.
Este o poveste cu mult text și multe dialoguri însă limbajul este aproape de copii iar ilustrațiile sugestive ajută la urmărirea firului poveștii și exemplifică acțiunile care altfel ar fi greu de explicat unui preșcolar.
Vârsta recomandată: 3-6 ani
Castor este curios, conștiincios, metodic si plin de creativitate.
În această carte, Castor împreună cu Breb le prezintă copiilor toți pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a vopsi un dulap dar și tot ce trebuie să știe despre culori și cum se combină ele. Pe lângă informațiile tehnice povestea pune accent pe prietenia sinceră dintre Castor și Breb și pe lucrul în echipă.
Cartea face parte dintr-o serie cu Castor și Breb exersând meserii diferite, fiind prezentate pe înțelesul copiilor.
Limbajul este simplu și accesibil copiilor, textul fiind scurt, alcătuit preponderent din dialogurile dintre Castor și Breb, iar ilustrațiile sunt sugestive.
Vârsta recomandată: 2-6 ani
Sofia locuiește la oraș, dar își petrece toate vacanțele la țară, la bunici. Aceștia au o grădină în care plantează tot felul de lugume, iar Sofia de-abia așteaptă să aibă propriile ei legume plantate.
O carte de îi aduce pe copii mai aproape de lumea legumelor, ce inspiră responsabilitate și curiozitate pentru tainele ascunse ale vieții lor sub pământ. Ea poate fi folosită ca o bază pentru a introduce copiii în mici activități de grădinărit acasă.
Fiecare informație nouă este îmbrăcată într-o povestioară scurtă și foarte ușor de înțeles de copii. Ilustrațiile sunt foarte realiste și pline de detalii, sugestive pentru text.
Vârstă recomandată: 3-8 ani.
Șoriceii se trezesc și sunt pregătiți pentru o nouă zi minunată. Fiecare membru al familiei Șoricel participă la pregătirea mesei: mama, bunica și surioarele fac pâinici, bunicul face focul, tata supă de ciuperci iar ceilalți șoricei pleacă la cules de zmeură sălbatică.
O carte ce le oferă copiilor un exemplu de implicare și responsabilitate în treburile casnice, lucru în echipă și bucuria de petrece timp în familie. Ea poate fi folosită ca o bază pentru a porni cu copiii o discuție despre rutine (vezi aici articol despre rutina preșcolarilor) sau despre implicarea în treburile casnice ale casei. Textul este foarte scurt și ușor, iar ilustrațiile bogate oferă nenumărate oportunități de explorare.
Vârsta recomandată: 2-5 ani
Șșș! avem un plan este povestea amuzantă a patru prieteni care cu un plan bine pus la punct vor să prindă o pasăre. Tentativele lor sunt puse la încercare de cel mai mic dintre ei care nu își dorește să prindă pasărea, ci doar să se joace cu ea.
O poveste plină de umor, cu un mesaj despre prietenie, sinceritate și bunătate.
Textul este scurt și repetitiv iar limbajul accesibil chiar și celor mai mici copii. Ilustrațiile joacă un rol important în poveste, sunt simple și pline de expresivitate.
Vârsta recomandată: 2-5 ani
Commentaires